fredag 27 maj 2011

Ränderna går aldrig ur

Har läst ut Ränderna går aldrig ur av Agnes Hellström. Tror inte det tog mig en vecka ens. Såå bra!

Har velat läsa den ända sen jag intervjuade Agnes Hellström för kårtidningen SODA. Tyckte hon var så jävla cool när jag träffade henne, jag började läsa hennes blogg efter det. Och nu har ju hennes bok kommit ut i pocket också så jag passade på att köpa den (som jag skrev om tidigare...).

Jag rekommenderar verkligen alla att läsa den. Dels är den jävligt bra skriven och man fastnar direkt. Men det är också en fascinerande historia som Agnes berättar. Om ett liv som de flesta av oss inte känner till. Och tänkvärd också. Om hur både hennes gamla hemstad, arbetarhålan Gimo, och överklassens Sigtuna kan vara precis lika inskränkta.
Personligen reagerar jag mer över att överklassfolket inte tycks förstå hur bra de har det, än att arbetslösa skyller på invandrarna.

Ur boken:
"Vad tycker du då?"
Lydia tvekar. "Den är lättläst och rolig, men väldigt orealistisk."
"Hur menar du?"
"Ja, den där lesbiska tjejen som är arbetare och har det så svårt. Jag köper det inte riktigt, såna där klasskillnader finns inte i Sverige längre."
Jag vett att jag en gång lovade mig själv att aldrig bjuda hem Lydia till Gimo. Men just nu känns det som om det vore en rätt bra idé att ta med henne dit. Eller det skulle räcka med Märsta, några kilometer bort.
"Du menar att alla har det lika bra som vi?"
Lydia drar koftan tätare kring sig. "Så himla bra har vi det faktiskt inte, jag vet inte varför du tjatar så mycket om det där?"
"Du kan ju inte på allvar mena att alla i Sverige har det så bra som vi?"
"Jo, det menar jag."

Det är så skrämmande absurt, men tyvärr tror jag att många i överklassen resonerar på det sättet. De vet helt enkelt inte hur de flesta i Sverige lever. Och de grundar sina val, tankar och politiska beslut på den verklighet som de känner till. Jag ser det som allvarligare eftersom de sparkar nedåt.

Som landstingsrådet Torbjörn Rosdahl som sa att priset på SL-kort har höjts med tre chipspåsar. För en familj med två tonårsbarn blir det 4800 kronor om året. Men det är ju småpotatis för någon som tjänar över 100 000 kronor i månaden, som Torbjörn. "Det vore orimligt om inte SL-kortet kostade lite mer. Jag har själv fått mer i plånboken" säger han till Stockholm City. Ja med din lön tjänar du säkert storkovan på jobbskatteavdraget Torbjörn. MEN DET BETYDER INTE ATT ALLA GÖR DET!

Sedan är såklart inte främlingsfientlighet heller okej, men jag kan förstå på ett annat sätt att människor letar efter en syndabock när deras liv försämras. De är redan offer och på ett sätt kan jag tycka synd om dem. Men jag kan inte tycka synd om överklasen. Och jag inte förstå varför de trycker ner andra eller tycker att de själva är så mycket mer värda.

onsdag 25 maj 2011

How I Met Your Mother

Så jävla grym serie! Tack Gud för How I Met Your Mother!

"When I get sad I stop being sad and be AWESOME instead. True story!"

Babylon Bombs

För att bli lite glad liksom.Nu ska jag diska. Jag har inga rena tallrikar.

söndag 22 maj 2011

Rep

Rep ikväll, TAGGA!!! Vi ska dessutom testa en ny gitarrist :D Kanske löser sig allt för oss nu.

torsdag 19 maj 2011

Är livet redan över?

Det var någon som skrev på Helgon:

"Lider en av en ständigt återkommande tanke som vägrar lämna mitt redan lustiga sinne. Känslan av att livet är förbi, att allt det roliga har man redan gjort och nu är det bara skit kvar. Allt känns liksom meningslöst, att det inte är någon idé att påbörja något då man är för ”gammal” iaf.

Denna tanke leder ofta till gråt anfall eller att jag mest blir deprimerad och finner inte lusten till något. Det kan vara en enkel grej som att dra ut och åka bräda till att sätta sig och studera.


Jag vet inte om det är att jag varit en ”quiter” hela livet. Att jag bara gett upp och börjat med något annat. Bara det att nu känns det som att det inte är någon idé med att göra något alls.


Denna tanke har varit allt mer förekommande om dagarna och det gör det svårt att få något gjort alls.


Hur kan jag redan ha tröttnat på livet? Hur blir man av med denna otroligt störande tanke?
"

Jag känner igen mig mycket i det där. Senast för några dagar sedan satt jag och skrev i min dagbok att det känns som att livet är slut och att jag inte kommer att uppleva någonting mer. Att det inte finns någonting värt att intressera sig för, som jag inte redan håller på med. Och ingenting av det är ändå värt att hänga upp livet på.

Och så den här underliga känslan av att vara för gammal. Jag tycker själv att det är märkligt att man kan känna så när man är så ung, men det verkar ju vara rätt vanligt i alla fall. Själv har känt så i många år. Den här dikten skrev jag när jag var typ 19.

så vemodigt det är
den klara höstluften du andas
för lite
alldeles för sällan
kropparna för långt ifrån varandra

fruktlösa försök att skapa mening
chanslösa
ja
meningslösa

tiden som kramar dig för hårt i sitt grepp
vänner på en telefonlurs avstånd
så mycket avlägsnare än förut

och vem fan är du
vem fan är du egentligen?

hittar ingenting värt att hänga upp livet på

du har inte direkt några drömmar


Jag vet inte hur man blir av med den känslan. Jag själv försöker hantera den genom att bara köra på och försöka göra sånt som jag vill och känner för. I slutändan så brukar det ändå fixa sig. Jag gör allt som jag vill och det brukar gå bra. I efterhand brukar jag tänka att livet skulle vara så mycket skönare om jag bara inte tänkte så mycket.

Det var någon i tråden på Helgon som länkade till den här artikeln . Kände igen mig i mycket av det som stod där också och den gav upphov till en del tankar. På ett sätt är jag glad att det är så många som känner så för det betyder att vi kan prata om det.

tisdag 17 maj 2011

ONE OK ROCK!

And I think I'm obsessed again... vilket underbart band. Tack Fralle för lånet av hårddisken!

söndag 15 maj 2011

Lyckad spelning!

Reaching For One och Brainchild spelade på Gula Villan i Handen ikväll. Det var kul att spela eftersom R41 inte gjort någon spelning på två månader nu, och kul att återse Brainchild också. De spelade i samma pool som vi i Rockkarusellen, och de lyckades även ta sig vidare till semifinal!
Trots att vi kanske var lite ringrostiga så blev spelningen riktigt lyckad, vi hade faktiskt förberett oss väl och vi körde några nya låtar också. Det enda negativa med spelningen var att det var lite för lite folk, vilket vi skyller helt och hållet på Hockey-VM. Eller nej, inte helt och hållet förresten. Folk dricker för mycket, det är en annan anledning till att det var lite folk. En kompis till mig var till exempel "för bakis för att ta sig längre än till pizzerian". Trist.

Jag hade för avsikt att sända spelningen live via Bambuser, så att även de som inte kunde komma till Villan skulle kunna se oss, men det blev ingenting av med det då jag inte lyckades få ljudet att funka :( Nåväl. Nästa gång ska jag lyckas!

Skolk i betyget

En vecka utan inlägg! Illa... En sak jag borde, men inte har orkat, skriva om är de här dumheterna om skolk inskrivet i betyget som Folkpartiet "Liberalerna" har drivit igenom. Var rätt aktiv på Twitter om det dock. Så den som är intresserad av vad jag tycker i ämnet kan kolla in mig där. Och så tycker jag att ni ska läsa den här artikeln.

söndag 8 maj 2011

Spinnerette

Vad ska man tycka om Spinnerette? När jag först hörde Ghetto Love tyckte jag inte att det var något vidare. Men nu när jag lyssnar på dom så tycker jag att flera låtar är rätt shyssta. Kanske är man bara knäckt för att Distillers är borta. Jag menar, Spinnerette är väl ett helt okej band, MEN INTE I UTBYTE MOT DISTILLERS!

Vad föredrar du?eller

Sex n' Samlevnad

Det är rätt mycket musikalisk nostalgi på den här bloggen, men jag kan inte låta bli. Sex n' Samlevnad är helt klart ett av Sveriges bästa punkband, kanske världens. De feta gitarrerna, de grymma riffen, det är det som gör Sex n' Samlevnad så jävla bra. Trummorna också förresten! Och sången! Och så texterna ovanpå det, fulländning!
För tillfället smått besatt av Fyll Drottningholm.Grattis Victoria, 25 år
Jag kan ana vilka fina presenter du får
Inte lika många mindes Bosse, 45
som fyllde år i rännstenen

Bernadotte, de kostar mer än ett par spänn
Jag tänker på dem som inte har något hem

Fyll Drottningholm med hemlösa
Fyll det med uteliggare
Fyll skiten med lodisar, lodisar
Fyll Drottningholm

Nu syftar jag på kungen, störta denna jävla klant
så tar vi tillbaks varenda slant
Vi skänker de till dem i nöd, och sen så har vi fest
och fyller hela slottet

Kung och drottning, eran tid är snart förbi
Vi behöver ingen jävla monarki

Fyll Drottningholm med hemlösa
Fyll det med uteliggare
Fyll skiten med lodisar, lodisar
Fyll Drottningholm

Det finns så många som inte har något hem

Fyll Drottningholm med hemlösa
Fyll det med uteliggare
Fyll skiten med lodisar, lodisar
Fyll Drottningholm

Fyll Drottningholm med hemlösaKan man annat än älska?
Annars har Slaktarns dotter alltid varit favoriten. Energin, ursinnet! Det är därför jag älskar punk.

lördag 7 maj 2011

Moderat nyspråk

"Moderaterna är vår tids miljöparti". Haha det är humor. Fast samtidigt är det jävligt läskigt att folk verkar gå på deras nyspråk.
Här i Stockholm gillar moderaterna miljön så mycket att de planerar att bygga en ny jättemotorväg istället för att lägga pengarna på kollektivtrafik. Alla vet ju att ju fler bilar bilar desto bättre är det för miljön.

Kolla SVT Play, spola fram till 10.30 om du vill få dig ett gott skratt.

torsdag 5 maj 2011

60 frågor och svar

Jag vet inte varför men jag älskar att läsa såna här meningslösa fråga-svar-listor. Den här hittade jag på Tjelsi.com, dessutom med en direkt uppmaning att svara på frågorna själv och länka tillbaka. Självklart kan jag inte motstå något sådant so here goes...

1. Hur gammal är du om fem år?
27 år.

2. Vem var den sista du träffade?
Det var Fralle och Tomas när vi sa hejdå vid Slussen inatt.

3. Hur lång är du?
163 cm tror jag.

4. Vilken var den senaste film du sett?
Public Enemies. Ganska tråkig och meningslös och dessutom rätt grabbig. Synd.

5. Vem ringde du senast?
... Det minns jag inte... har jag ringt nån idag? Jag pratade med Stephan i alla fall men det var han som ringde upp. *Kollar mobilens samtalslista* Aha det var Fralle! Nu minns jag: jag ringde honom för att Tomas skulle komma ut från McDonalds och inte missa nattbussen.

6. Hur löd ditt senaste sms och till vem?
Det var till Fralle: "Kom in!!!"

7. Var är dagens planer?
Att skriva individuell reflekterande rapport till seminariumet imorgon. Och helst en notis också.

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms?
Det beror på vad det handlar om. Har man mycket att säga är ju sms lite jobbigt, men om man bara vill fråga något så fungerar det bra.

9. Är dina föräldrar gifta, sambos eller skilda?
Skilda.

10. När såg du senast din mamma?
På påskafton hemma hos mormor.

11. Vilken ögonfärg har du?
Brun.

12. När vaknade du idag?
9-10-tiden kanske? Är astrött.

13. Har du någon gång hittat en katt?
Öh...

14. Vilken är din favoritplats?
 Oj vad svårt. Tanto kanske?

15. Vilken plats föredrar du minst?
Åkersberga! *rys* Eller nej, RIMBO! Aldrig mer sätter jag min fot där.

16. Var tror du att du befinner dig om tio år?
Jag är nog känd rockstjärna, journalist och författare. Och så har jag barn också.

17. Vad skrämde dig som barn?
Min mamma. Att tvingas bokstavera mitt namn inför en grupp främmande människor.

18. Vem fick dig att skratta senast?
Tomas kanske. Det var så kul när han berättade om alla konstiga människor som kommer in på apoteket :)

19. Är du för ung för att äga vinylskivor?
Ja det är jag nog. Men jag har massor med CD-skivor.

20. Har du stationär eller bärbar dator?
Bärbar.

21. Sover du med eller utan kläder på dig?
Med om jag är ensam. Utan om jag är med Stephan.

22. Hur många kuddar har du i sängen?
Tre. Och två mindre prydnadskuddar.

23. Hur många landskap har du bott i?
Jag har alltid bott i Stockholm. Men jag bodde nog i Uppland förut. Så två. Uppland och Södermanland.

24. Har du någon gång spytt på fyllan?
Ja.

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota?
Strumpor. Barfota om man är utomhus på gräs och det är varmt :)

26. Är du social?
Ibland.

27. Vilken är din favoritglass?
Har nog ingen. Blåbär, hallon, polka och lakrits är goda glassmaker.

28. Vad skulle du göra om du vann en miljon?
Åh massor. Först skulle jag nog betala tillbaka studielånet. Sen kanske jag skulle leva av pengarna och bara göra det jag kände för. Då skulle jag få tid till en massa projekt.

29. Tycker du om Kinamat?
Ja! Lao Wai är min favoritrestaurang.

30. Tycker du om kaffe?
Ja. Älskar att bli avslappnad och uppiggad på samma gång. Och mer fokuserad. Fast så blir det ju inte alltid tyvärr.

31. Vad dricker du till frukost?
Inget. Eller vatten. Eller te.

32. Sover du på någon särskild sida?
Gärna på mage.

33. Kan du spela poker?
Jajamen!

34. Tycker du om att mysa?
Ja men inte för länge, det kan bli tråkigt.

35. Är du en beroendemänniska?
Nej det tror jag inte.

36. Känner du någon med samma födelsedag som din?
Min halvbrors pappa.

37. Vill du ha barn?
Ja självklart.

38. Kan du några andra språk än svenska?
Engelska. Skolfranska. Och lite random japanska ord och utrryck :)

39. Har du någonsin åkt ambulans?
Ja när min mamma var med om Olyckan åkte vi med henne i ambulansen.

40. Föredrar du havet eller en pool?
Vet inte. Havet känns ju friare och härligare på alla sätt. Men också läskigare.

41. Vad spenderar du helst pengar på?
Böcker, skivor, instrument och musiksaker. Och god fika :)

42. Äger du dyra smycken?
Nej.

43. Har du någon gång testat narkotika?
Nja...

44. Vad var det senaste du stoppade i munnen?
Kaffe.

45. Vem är den roligaste människan du känner?
Oj! Fan vad svårt! Josh i mitt förra band är ju jävligt rolig faktiskt.

46. Välj ett ärr på din kropp?
Ett ärr på min vänstra arm som jag fick sista gången jag såg Varnagel live.

47. Vad har du för ringsignal?
Nån ful Nokiasignal som följde med mobilen.

48. Har du kvar klädesplagg sen du var liten?
Nej det tror jag inte.

49. Flirtar du mycket?
Nej. Inte ens när jag är singel. Det känns roligare att inte behöva tänka på sånt där och bara låta saker hända.

50. Vart togs din profilbild för din blogg?
I gamla stan i höstas när vi hade photoshoot med bandet.

51. Kan du byta olja på bilen?
Nej.

52. Har du fått fortkörningsböter?
Nej. Har inte körkort.

53. Vilken var den senaste bok du läste?
Som jag läste ut? Det här är inte en bok av Linda Skugge. Av nån anledning. Men jag har en hög som jag håller på och läser också.

54. Läser du dagstidningen?
Nej. De som finns här i Stockholm (DN och SvD) är bara skit.

55. Prenumererar du på någon veckotidning?
Fria Tidningen. Rekommenderas!

56. Dansar du i bilen?
What?

57. Vilken radiostation lyssnade du på senast?
P3 tydligen. Kan det verkligen stämma? :O

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper?
No idea. Nåt i kalendern? Setlist på repet igår?

59. När var du i kyrkan senast?
Längesen.

60. Vilka personer utmanar du?
Alla! Länka till era svar så jag får läsa ^^

100 000 kronor? Ja tack!

Kolla in det här. Umeå novellpris. Man skickar in en novell och är med och tävlar om 100 000 kronor. Fan vad jag önskar att jag hade tiden, tålamodet och diciplinen att skriva skönlitterärt. Inte bara för pengarna. Jag har alltid älskat att skriva och jag drömmer fortfarande om att ge ut en bok en dag. Men som sagt... tiden, tålamodet och diciplinen.

All downhill from here

tisdag 3 maj 2011

Boknarkoman

Köpte fyra nya pocketböcker idag. Varför? Har jag inte redan högar med böcker som ligger hemma olästa, som jag vill men inte hinner läsa?

Men jag hade ju ett Pocketshop-stämpelkort som var nästan fullt. Så om jag köpte två böcker skulle jag få en bok gratis! Och så råkade det liksom bli fyra böcker istället för tre. MEN, jag betalade bara 169 kronor för hela härligheten!

måndag 2 maj 2011

Riktiga alternativ - riktig demokrati

Jag är jätteglad att det rödgröna samarbetet är definitivt slut och att de rödgröna partierna nu vågar lägga förslag och skuggbudgetar som visar att de är olika. De vågar stå för sin politik helt enkelt, och vi får ett mer levande politiskt samtal.
Sverige mådde inte bra av ett tvåpartisystem. En riktig demokrati kräver fler alternativ än så.

Nu väntar jag bara på att den borgerliga alliansen också ska lösas upp så att vi slipper det här blocktjafset. Alliansen tar ju kål på de borgerliga småpartierna, jag fattar inte att de går med på att vara marginaliserade enfrågepartier.

Dödsstraff utan rättegång

Apropå Usama bin Ladins död: var det verkligen helt omöjligt att fånga mannen levande? Och ställa honom inför rätta? Att skjuta en man i huvudet, utan att ge honom en chans till hederlig rättegång, vilken sorts rättvisa är det?

Detta kommer bara att leda till problem då bin Ladins anhängare kanske vill ge igen med samma mynt: mörda västliga ledare, som de anser är skyldiga till brott.
Det är skrämmande hur lika terrorister och folkvalda politiker resonerar. De bedriver ett krig som redan krävt massor av oskyldiga offer, och de är övertygade om att de själva står för "det goda" och de andra för "det onda". Och de vägrar att ens försöka förstå hur den andra sidan resonerar.
"Kriget mot terrorismen" går inte att vinna.

Stockholm är inte till salu!

Igår, den 1:a maj, demonstrerade jag med Vänsterpartiet i Stockholm under parollen "Allas rätt till välfärd". Vänsterpartiet verkar numera vara det enda etablerade partiet som är emot utförsäljningar av välfärden, en fråga som jag tycker är jätteviktig.

För det första tycker jag att det är sjukt att skattepengar går ner i rika företagsägares fickor istället för till välfärden. Varje skattekrona borde gå till välfärden, och eventuella överskott borde gå tillbaka in i verksamheten!
För det andra vet vi att det leder till snedfördelning när man släpper lös vinstintressen inom välfärden. Företagarna kommer nämligen inte att etablera sig där behovet är som störst, utan där de kan tjäna mest pengar.

Vänsterpartiet presenterade sin skuggbudget idag, och jag tycker att Ulla Andersson, partiets ekonomiska talesperson, är klockren när hon motiverar varför rut-avdraget ska avskaffas. Vi kan välja att subventionera städhjälp för de rika, eller så kan vi använda pengarna i välfärden, där de kommer alla till del. Jag tycker att det valet är rätt självklart.