torsdag 13 september 2012

"Jag är ju inte rasist men..."

Med anledning av Lady Dahmers inlägg Vardagsrasisterna kände jag att jag också var tvungen att skriva lite om ämnet.

Jag har flera vänner som gillar sidorna hon nämner, och även två vänner som gillar sidan "NEJ till gratis körkort och alla andra särrättigheter för invandrare".
"OBS detta är ingen rasistgrupp! Vi vill ha LIKA rättigheter för ALLA!" skriver sidans skapare... Idiotin är så överväldigande att jag knappt vet var jag ska börja men here goes:

För det första: Om detta inte är en rasistgrupp, varför länkar den nästan uteslutande till "nyhetsartiklar" på rasistsidor som Avpixlat och Fria Tider?

För det andra: Lika rättigheter för alla betyder inte att alla, i alla lägen, ska ha exakt samma saker. Alla är nämligen olika och inte i behov av samma typ av insatser. Att alla har rätt att gå i skolan betyder ju till exempel inte att alla har rätt till extra resurser i form av hjälplärare och anpassade läromedel. Alla har helt enkelt inte behov av det.

Tänk efter, hur mycket har DU kostat samhället? Säkert har du någon gång fått ta del av extra riktade resurser för att du, i vissa sammanhang, tillhör en utsatt grupp? Du kanske är ungdom, du kanske har ADHD etc? Då kan du få extra stöd som andra inte får. Skulle det vara något fel med det?

Vi vill ju naturligtvis att så många som möjligt ska komma ut på arbetsmarknaden eftersom vi alla tjänar på det i längden. Om nu Laholms kommun tycker att det fungerar bra att ge just nyanlända flyktingar (som är en svag grupp i sammanhanget) rabatt på körlektioner så låt dem få ha det så då? Om det hjälper denna grupp att komma ut på arbetsmarknaden så säger jag bara grattis till ett vinnande koncept.

Eller är det bättre att vi sitter och håller hårt i pengarna och tjurar för att de som är friska och har det lätt för sig inte får exakt samma resurser som de som är i behov av extra stöd?

HUR BLIR DET BÄTTRE OCH BILLIGARE ATT BETALA SOCIALBIDRAG FÖR DESSA GRUPPER ÄN ATT GE DEM CHANSEN ATT ETABLERA SIG PÅ ARBETSMARKNADEN???

(Uppdatering: Notera för övrigt att det aldrig har varit tal om gratis körkort. Och det är inte en rättighet att få rabatt heller, det är en möjlighet som ges till nyanlända flyktingar och inte till alla invandrare. Pengarna till körkortsprojektet var dessutom öronmärkta till flyktingar redan från början och har inte tagits någon annanstans ifrån.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar