fredag 7 mars 2014

1Q84 – jag är inte imponerad

Har just läst ut första delen av 1Q84 av Haruki Murakami och alltså... nej. Jag fattar verkligen inte varför alla tycker att den är så bra? Förutom den oerhört irriterande ovanan att beskriva alla kvinnor utifrån deras bröst, så hade jag velat ha mer än bara en massa antydningar om att mystiska saker händer. Jag menar, jag har för fan läst en hel bok här, visst att den är första delen i en serie, men den måste liksom ändå kunna stå för sig själv. Nu är den bara en samling lösa trådar. Jag antar att man ska bli nyfiken och vilja läsa vidare för att få veta hur allt hänger ihop, men jag blir i alla fall inte sugen på att lägga mer tid på den här historien. Murakami måste ju ge lite också, och inte bara strössla nya gåtor omkring sig hela tiden.

Eller okej, vid ett tillfälle gick han faktiskt rakt på, och det var när little people dök upp... då fick jag nästan en chock eftersom allting annat varit så inlindat, och så skriver han plötsligt något helt absurt utan vidare omsvep. Typ som om jag skulle skriva en berättelse och bara "och så flög de iväg tillsammans" och läsaren ba "Eh vänta, va??"

På plussidan är väl att den var relativt lättläst i alla fall. Dock tycker jag inte att språket är speciellt bra heller, vilket i och för sig kan bero på att det är en översättning. Det kändes ganska styltigt.

Oh well, nu ska jag läsa nåt av en kvinna. Sara Lövestam, Amanda Svensson eller Nina Björk tänkte jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar