söndag 10 februari 2013

Varning för Klubb Dislocated!

Nu ska jag berätta hur det gick när mitt band samarbetade med Klubb Dislocated.

På den tiden jag spelade hos dom såg konceptet ut så att små, relativt okända band, arbetade åt dom genom att sälja biljetter till spelningar, som Klubb Dislocated sedan tog hela (100%) vinsten av. Minimisäljkravet per band och spelning var 25 biljetter à 80 kr. På en spelning spelade i genomsnitt 5 band. Det blev alltså minst 10 000 kr per spelning åt Klubb Dislocated (och flera spelningar kunde hållas samma kväll, på olika ställen). I gengäld fick banden "d-points" att handla med i Klubb Dislocateds egen webshop.

När jag spelade hos Klubb Dislocated så hade dom även en tävling för att uppmuntra banden att sälja fler biljetter - publiken skulle rösta på de band de gillade bäst och om man gick vidare till final så skulle man få spela inför "uppsatt folk" i musikbranchen och få ett personligt utlåtande från dessa.

Mitt band slet för att sälja så många biljetter som möjligt (alltså givna röster på oss) och i januari 2011 lyckades vi ta oss vidare till final. Sedan väntade vi på info om när finalkvällen skulle bli. När vi gick vidare till semifinal fick vi nämligen all info vi behövde nästan direkt, men när vi gick vidare till final tog det tid. Efter två månader mailade jag Klubb Dislocated och frågade när finalen skulle bli av. De skrev:
"Hej!
Oroa er inte. Vi kommer att höra av oss till aktuella band när det är dags. Final bokas in så fort det finns tillräckligt med band som gått vidare till final. Nästa semifinal är den 5 och 7e Maj. Därefter lär det finnas tillräckligt med band för att boka in en final"

Men i maj meddelade plötsligt Klubb Dislocated via sin hemsida att de lägger ner tävlingskonceptet (det här var alltså ingenting som de hörde av sig till oss för att berätta utan vi läste det på hemsidan). Jag mailade oroligt och frågade om det ändå skulle bli en finalspelning för oss som gått vidare och Klubb Dislocated svarade att jadå, det skulle det bli.

I juni frågar jag när det kan tänkas bli, nu har vi trots allt väntat sedan januari. Jag får svaret:
Efter sommaren kommer en Final att planeras in och jag lovar att höra av mig till er och andra aktuella band då

Så följer ännu ett par månaders väntan utan att någon info om finalspelning kommer. Efter sommaren mailar jag igen och frågar. Får ett irriterat svar tillbaka om de redan har sagt att det blir finalspelning, men istället för att skjuta fram det några månader till som de gjort hittills när jag har frågat, så säger de bara att det inte är någonting som de prioriterar just nu.
Jag skriver då på ett musikforum och frågar om jag kan anmäla Klubb Dislocated för falsk marknadsföring om det inte blir någon finalspelning.

Efter ett halvår till utan kontakt från Klubb Dislocated mailar jag dom igen (i januari 2012) och frågar om finalspelningen. De säger att de läst mitt foruminlägg och utifrån det dragit slutsatsen att vi inte vill ha någon finalspelning (??). De säger att det har blivit något sorts missförstånd och att de inte vill ha någon konflikt. Om jag tar bort foruminlägget som är "förtal" så kan vi samarbeta och fixa en sista spelning. Very well.

Jag tar bort foruminlägget och får veta att en spelning nog kan hållas i maj-juni (2012). Jag säger att de ska hålla mig uppdaterad om vad som händer, de säger "visst".

Och sen blir det samma visa om igen. När sommaren kommer och de inte har hört av sig mailar jag och frågar hur det blir med spelningen. Får veta att det inte kommer bli någon. Frågar om vi kommer få kommer att få något annat som kompensation. Påpekar även att det inte fungerar att handla i deras webshop. Inget svar. Efter en månad (nu är vi alltså framme vid oktober 2012) mailar jag dom igen och säger att om vi inte löser detta nu (ett och ett halvt fucking år har vi väntat) så kommer jag att anmäla dom för falsk marknadsföring, och även tala om för alla jag känner hur dom har betett sig. Får då till svar att vi "har fått alla spelningar som har utlovats"! Helt sjukt.

För att sammanfatta:
Vi har dragit in över 7000 kronor i biljettintäkter åt Klubb Dislocated men inte fått ett jota tillbaka. Enligt de villkor vi gått med på skulle vi få en spelning inför uppsatt folk i musikbranchen, samt "d-points" att handla för i Klubb Dislocateds egen webshop. Vi har inte fått något av detta.

Men nu har jag i alla fall äntligen fått ändan ur och anmält dom till Allmänna Reklamationsnämnden. Jag vet inte hur det kommer att gå med det där, men tills vidare vill jag i alla fall varna andra band från att spela hos dom, samt uppmana alla andra att inte stödja detta oseriösa företag med pengar.

3 kommentarer:

 1. Jag är både fascinerad och besviken över att läsa detta inlägg – denna VARNING. Till mitt försvar, som egentligen är överflödig, kan sägas att jag när er spelning skedde inte var delaktig i Klubb Dislocated. Inget av det som beskrivs existerar i dagsläget, hela affärsplanen har gjorts om. När det gäller anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden så får nog antagas att den kommer att lämnas utan åtgärd, av den enkla anledningen att det inte föreligger någon oklarhet, förutsättningar och själva livet förändras ständigt. Jag förstår att du/ni är besvikna, men det är en ren emotionell upplevelse, inget som har med realiteter att göra. Vi, Klubb Dislocated, är alltid beredda att stå upp för vårt ekonomiska ansvar. DPoints finns alltid kvar. Handen på hjärtat, hur många spelställen finns det för relativt okända band? Och hur många av dem drivs på ett seriöst sätt? Kan alla de, som jag förutsätter eldsjälsdrivna, ställena uppvisa en årsredovisning som motsvarar den insats som gjordes under räkenskapsåret? Troligen inte. Men det jag egentligen motsätter mig är att nedskrivas på ett sätt som inte har med faktiska argument att göra. Så vitt jag vet, mig själv inräknad, så är det ingen på Dislocated som åker till Aruba för att sola och räkna in cashen på kontona... Den som vi enligt ovanstående inlägg tjänat på alla de där banden som vi sugit ut. Mig veterligen så betalar vi lön till alla som jobbar under våra kvällar, sån som man måste skatta för, med kontrolluppgift. Det blir knappast någon vinst över. Inget svart eller ens grått. Själv har jag jobbat ca 1200 timmar de senaste 2 åren utan att ha tjänat en krona. Vad detta inlägg egentligen handlar om är att ett band känner sig orättvist behandlat, och det är fullt möjligt att det är så, men är detta inte då något som borde avhandlas mellan de parter som anser sig oense, precis som mellan parter på en marknad. Så sker dagligen mellan företag och parter på olika marknader, så det borde fungera även här. Jag är fullt möjlig att kontakta (jag hittas enkelt på t ex Facebook). Jag vill gärna mötas och lösa detta. Kanske kan mötet i sig vara lärorikt för båda parter. Vi på Klubb Dislocated har i alla fall inget att dölja, ingen dold agenda, inga dolda konton. Allt är öppet att beskåda för alla som vill, det är bara att kolla vår årsredovisning (på t ex allabolag.se, MiH Productions AB), den är tragisk ur företagarsynpunkt, men vi har roligt när vi jobbar med musik. Att jobba med klubbar och spelningar är inget man väljer om man vill bli rik, bara om man vill skapa ett forum för band som vill nå ut till en publik. Så kontakta gärna mig, jag är tillgänglig för möte. Med vänlig hälsning //Can Hagström Cetindag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv är jag väldigt fascinerad över din kommentar och av Klubb Dislocated över huvud taget...

   Ja, du har helt rätt i att det är totalt överflödig information att du inte jobbade på Klubb Dislocated när detta hände. Likaså är det helt onödigt att påpeka att affärsplanen har gjorts om - jag känner uppenbarligen till det eftersom hela den här konflikten handlar om att mitt band kom i kläm när Klubb Dislocated bytte system.

   Du har rätt i att ARN valde att inte pröva min anmälan, men det var inte för att "själva livet ständigt förändras" utan för att de prövar tvister mellan enskilda personer och företag och inte ansåg att jag kan betraktas som en enskild person om jag företräder ett band.

   Att vi är besvikna beror som sagt på att vi gett Klubb Dislocated 7000 spänn utan att få nåt av det ni lovat tillbaka - detta är i högsta grad en realitet och inte en "emotionell upplevelse". Ni får hemskt gärna stå upp för ert ekonomiska ansvar och ersätta oss.

   Att Dpoints finns kvar spelar liksom inte så stor roll om det inte fungerar att handla för dom. Sedan juli förra året har det stått att vår beställning "inväntar behandling", jag har mailat och frågat hur länge man ska behöva vänta men inte fått nåt svar.

   Handen på hjärtat så spelar det ingen som helst roll för den här konflikten hur många spelställen som finns för okända band. Inte heller om de drivs på ett seriöst sätt. Även om det kryllar av oseriösa arrangörer därute så gör inte det ert beteende mer okej.

   Det spelar heller ingen som helst roll om ni tjänar mycket eller lite pengar på det ni gör, ni ska ändå hålla det ni lovar och inte lura band med falsk marknadsföring.

   Jag håller med om att en konflikt i första hand ska lösas mellan de som är inblandade, och det var också den approachen jag försökte i ett och ett halvt år. Under hela den tiden försökte ni lura i oss att det skulle blir en spelning, innan ni helt plötsligt ändrade er och sa att vi redan fått allt ni lovat. Så det är NI som inte har velat lösa detta, jag har verkligen försökt.

   Er årsredovisning intresserar mig inte det minsta. Som sagt så ska ni oavsett hur mycket eller lite pengar ni tjänar hålla det ni lovar.

   Radera
 2. Rätt så. Jag ska se till att det tas upp på nästa bolagsmöte. För jag vill lösa detta. Återkommer i frågan. Och jag vill hålla en saklig, god och icke-raljerande ton. Så om du uppfattade mitt svar så är jag ledsen och ber om ursäkt för det.

  SvaraRadera