söndag 18 november 2012

Sverige i november 2012: Främlingsfientlighet och vita kränkta män för hela slanten

Alltså man undrar ju vad ni håller på med där hemma i Sverige? På det jag har sett på internet verkar det bara vara mer främlingsfientlighet och vita kränkta män som gäller just nu. Hur är det möjligt??

Jag befinner mig just nu i ett land som har haft (och kanske fortfarande har) stora problem med UTvandring. Jag träffar folk som kommer från länder med 20 procents arbetslöshet.

Jag förstår att folk i Sverige blir förbannade när saker blir sämre, men snälla ha lite perspektiv. Framför allt tycker jag att ni ska lägga skulden där den hör hemma: på de politiker som monterar ner det gemensamma och slår sönder försäkringssystem och de kapitalister som plockar vinster ur välfärden. Skulden ligger INTE hos arbetslösa, sjuka eller invandrare.

Sverige har fortfarande ganska gott rykte utomlands. Folk tror att vi betalar höga skatter och får i princip allting gratis (eller ja, avgiftsfritt). Folk tror att vi är rika och har det bra, och att alla får vara med och dela på kakan. Vad säger man? "Det Sverige ni tänker på är på väg bort. Välfärden urholkas och klyftorna växer."

Det är just det att folk inte bryr sig om varandra i Sverige längre som är problemet. Utan solidaritet har Sverige blivit kallt. Lita på och ta hand om varandra istället för att misstro och sluta er i egna hus. Överge inte det som gör Sverige till ett unikt och fantastiskt land.

2 kommentarer:

  1. Det sjuka är att vi har det väldigt bra fortfarande! Trots att vi ser hur det förfaller... Där jag är just nu är det ovanligt att inte se hemlösa på gatorna och så många människor som inte har någonstans att ta vägen, man vet inte heller vart man ska vända sig om det händer en något, för allt är baserat på pengar.. Sa jag också att man inte gärna dricker vattnet i kranen och att renovera hus finns inte? Man låter hellre saker förfalla för att bygga nytt senare (som dessutom ser jätte fint ut på utsidan men inte har en stadig grund...) Hm... Vart är världen påväg. Obama blev ju iallafall vald. Tack och lov.

    SvaraRadera
  2. Ja man får verkligen perspektiv när man reser! Man ser så tydligt att det är mycket som är fint i Sverige, fortfarande. Därmed inte sagt att vi ska nöja oss eller acceptera att saker blir sämre. Men vi har det faktiskt inte så illa att det på nåt sätt kan förklara eller vara en förmildrande omständighet till att vi har rasister i riksdagen.

    Ja thank God för Obama! Att det kunde ha slutat på något annat sätt har jag inte ens vågat tänka på...

    SvaraRadera