lördag 11 augusti 2012

Var mindre ego!

Jenny Forsberg skriver på sin blogg att hon tycker att vi borde vara mer ego. För att kunna ta hand om andra så måste man ta hand om sig själv först resonerar hon. http://jennyforsberg.wordpress.com/2012/08/10/var-mer-ego/

Men jag håller inte med om att vi borde vara mer ego, för jag håller inte med om att ego skulle kunna betyda ungefär "ta hand om sig själv". För mig betyder ego just att vara så upptagen med att tillfredsställa sina egna behov att man skiter i andras, eller till och med gör det på bekostnad av andras.

Såhär står det om egoism på synonymer.se:

egennytta, själviskhet; självupptagenhet, självcentrering, egocentricitet; självgodhet, egenkärlek
(motsatsord: altruism, oegennytta)

Jenny verkar tolka ordet egoism som enbart egennytta, medan jag starkt förknippar det med även alla de andra (negativa) synonymerna.

Jag tycker att människor borde vara mindre ego, och jag tycker inte att samhället ska vara uppbyggt på ett sådant sätt att det gynnar egoism, för i ett samhälle där alla är egoister så är alla förlorare. Som i Fångarnas Dilemma.

Man måste finna balans mellan egoism och altruism och för närvarande tycker jag mig inte direkt se ett överflöd av altruism i samhället, så jag uppmanar hellre folk att tänka mer på andra än att tänka mer på sig själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar