torsdag 10 oktober 2013

Det är dags att vi pratar om klass

Det pratas mycket om feminism nu. Och om rasism, och HBTQ-frågor. Det är bra. MEN det finns en viktig faktor som påverkar allas våra liv som jag tycker att det pratas alldeles för lite om, nämligen KLASS.

Vilken klass du föds in i kommer att påverka hela ditt liv. Men vem pratar om klass idag? Vem säger att den drömmer om ett klasslöst samhälle, vem ifrågasätter att vissa ska ha det bättre än andra? Inte en jävel. Ingen tar ens ordet socialism i sin mun längre.

Feminism, antirasism och HBTQ är på något sätt ofarligt. Inte för att alla alltid är överens eller så, men jag tycker att det i alla fall verkar vara okej att PRATA om det. Det är okej att ha en åsikt. Och oavsett om man kallar sig feminist eller inte, så påstår ju nästan alla att de är för jämställdhet. Och ingen vill ju vara rasist liksom.

Men ifrågasätter man klassamhället så blir det plötsligt obehagligt. Att ifrågasätta klassamhället är att ifrågasätta själva grundvalarna på vilka vårt samhälle vilar. Då är man extremist. Och det är plöstligt inte så myspys att diskutera längre. För vi ÄR inte i grund och botten överens om att det är ett klasslöst samhälle vi ska ha. Det finns dom (oftast de födda med privilegier, men ibland folk från enklare förhållanden som har lyckats klättra på samhällsstegen) som tycker att det är helt okej att vi lever i ett klassamhälle. Att vissa liksom från vaggan till graven får ha det bättre än alla andra. Bättre hälsa, högre utbildning, högre materiell standard, mer frihet, mer pengar, mer inflytande.

Och jag kan verkligen inte på något sätt förstå varför detta skulle vara okej. Varför är du mer värd än jag? Varför har du rätt till ett bättre liv än vad jag har?

 Jag som barn. Levde ett antal år på existensminimum.

2 kommentarer:

  1. Det här var ju en diskussion som dök upp och sen dog igen typ förra året kanske? I o m överklass-safari-jippot och klasshatdebatten? Jag håller med, det möts verkligen som om en vore extremist, vilket är helt sjukt. Men så har ju sossarna också glömt hela arbetarrörelsen känns det som. Det ligger inte i tiden.

    SvaraRadera
  2. Jag vet inte... Det kändes mer som att några liberaler reagerade på vad dom tyckte var ett osmakligt uttryck av klasshat (...) snarare än en diskussion om klassamhället i sig. Det är så jag minns det i alla fall, men jag kanske bara är negativ.

    Sossarna ja... hur har det kunnat gå så fel? Hela syftet och meningen med socialdemokrati är ju att uppnå socialism genom reformer beslutade i parlament... Men nu har sossarna av någon anledning glömt bort att det är det klasslösa samhället är målet. Jag inbillar mig att de flesta i Sverige för några decennier sen var överens om att klyftorna skulle minska, att det var ett gemensamt projekt man hade att se till att folk skulle få det bättre. Att det var mainstream att prata så. Men det här var ju före min tid så.... Det är dit jag vill i alla fall. Klyftorna ska minska och på sikt ska klassamhället utplånas helt och hållet. Jag vill att detta ska vara en så pass okontroversiell åsikt att man kan ha en seriös och konstruktiv diskussion om det, utan att liberalerna ba "öh, sovjet". Jag vill känna att utvecklingen går framåt och inte bakåt.

    SvaraRadera