söndag 21 april 2013

Estelle kanske hellre skulle bli träslöjdslärare eller sjuksköterska om hon fick välja fritt

Igår var jag på Stockholms Kulturnatt. Gick på rundvandring på Kungliga Slottet och Tessinska Palatset (slottsarkitekten Nicodemus Tessin den yngres crib). Och det var ju jättefint och så, men jag kunde ändå inte skaka av mig känslan av obehag.

Man vill ju liksom att slottet ska vara ett museum över den gamla ociviliserade tiden då Sveriges folk inte fick välja sin statschef och folk inte var lika under lagen osv.... Men faktum är ju att vi fortfarande inte får välja vår egen statschef  (hen utses utifrån vilken fitta hen föddes ur istället för utifrån meriter), och vi är i Sverige år 2013 fortfarande inte lika inför lagen.

Kungen måste ju vara protestantiskt kristen (bye bye religionsfrihet), får inte rösta (bye bye politiska rättigheter) och kan heller inte hamna i fängelse om han skulle begå ett brott (läs lite historia här och fundera på hur fräscht det låter att detta gäller statschefen än idag)... Nu är det ju inte så att man ska avskaffa monarkin för att det är så himla synd om kungafamiljen (de lever ju fett på våra skattepengar) men rätt ska väl för fan vara rätt.

Tänk på det oskyldiga barn som ska hjärntvättas hela sin uppväxt för att upprätthålla det här sjuka systemet. Hon kanske hellre skulle bli träslöjdslärare eller sjuksköterska om hon fick välja fritt.

Till de pappskallar som säger att monarkin har så starkt stöd i Sverige idag och att det är därför vi inte avskaffar det säger jag bara: Challenge accepted! Låt oss hålla val så får vi väl se. Det är ju inte som att man skulle skita i att hålla val till riksdagen bara för att en opinionsundersökning säger att folk är nöjda som det är.

För övrigt, även om man nu skulle vilja ha monarki så finns det väl inget som säger att familjen som sitter nu är den bäst lämpade? Att välja monark utifrån meriter verkar ju faktiskt lite smartare. Det var ju så det var tänkt från början liksom, innan Gustav Vasa kom och förstörde allting.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar