torsdag 12 juli 2012

Därför är jag vegetarian

Jag har varit vegetarian i 7 år och nu ska jag förklara varför.

För mig handlar det främst om respekt för livet. Jag tror inte att den här planeten och allt annat liv på den skapades för oss människor. Djuren och naturen finns helt enkelt inte till för oss, och borde inte tas för givna. De är någonting som vi ska vara tacksamma för och inte exploatera.

Jag tycker att det är fel att döda i onödan, för vi människor har ett val. Vi behöver inte döda andra levande och kännande varelser för att kunna leva ett bra liv. Med vilken rätt dödar vi djur för mat, underhållning och kläder?

Även för den som som inte bryr sig om andras lidande och död finns ett bra skäl att välja vegetariskt: miljön. Köttindustrin står för nästan en femtedel av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än vad trafiken gör.

Men det är inte bara de direkta utsläppen som gör biffen till en miljöfara, kött innebär dessutom ett enormt slöseri med resurser. Det krävs mer energi, mer mark och mer vatten för att framställa kött än vegetabilier.

Redan idag finns det många människor i världen som svälter, och befolkningen växer. Om vi ska klara av att förse alla med mat så måste köttkonsumtionen minska. Det finns mat till alla, men inte om vi fortsätter slösa energi på att låta den rika delen av befolkningen frossa i kött medan andra inte ens har mat för dagen.

Mina skäl för att vara vegetarian är alltså i korthet:
1. Kött innebär oskyldiga varelsers lidande och död.
2. Kött är en miljöbov.
3. Kött är slöseri med resurser. Mark som används till att odla djurfoder kan användas till att producera mat till människor istället.


Vegetarisk kost har dessutom flera hälsofördelar jämfört med en kost som innehåller mycket kött.

Läs mer om vegetarisk kost, djurrätt och köttets miljöpåverkan:

Organisationer:
http://www.djurensratt.se/vara-fragor
http://djurrattsalliansen.se/djuren/

Artiklar:
http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/dagens-djurratt/
http://www.fria.nu/artikel/19649
http://www.flamman.se/eu-ignorerar-kottets-miljopaverkan
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4668672

Böcker:
Djurens frigörelse av Peter Singer
Vadå vegan av Lisa Gålmark
Djurens Rättigheter av Tom Regan

Det finns naturligtvis enormt mycket mer att läsa och lära än de exempel jag tar upp här, men jag hoppas att det här inlägget i alla fall kan fungera som en introduktion till den som har funderat på att börja leva ett mer djur- och miljövänligt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar