söndag 18 mars 2012

Är du fattig? Då har du prioriterat fel!

Få saker gör mig så förbannad som världsfrånvända överklassidioter, folk födda med silversked i mun som har så väldigt svårt att förstå att alla inte har haft samma tur. De som ser ner på folk födda utan privilegier, kallar dem lata, slarviga eller tycker att de prioriterar fel om de inte får pengarna att räcka. Det är väldigt lätt att säga för den som aldrig har behövt leva på den nivån.

Allt fler barn lever i fattigdom skriver Rädda Barnen i en debattartikel i Svenska Dagbladet, apropå årets barnfattigdomsrapport.

”Men jag tror faktiskt inte att det rör sig om så många barn i den sitsen som rapporten talar om.” säger moderatpolitikern Marianne Ohrlander. ”Det är konstigt att kalla någon för fattig i ett välfärdsland. Åk till ett U-land, där kan du se fattigdom.”

Marianne Ohrlanders uttalanden har lett till intensiv debatt i olika sociala medier, Mymlan har till exempel skrivit två blogginlägg där hon kritiserar Marianne Ohrlander.
http://mymlanthereal.wordpress.com/2012/03/15/vem-ska-fa-ha-barn/
http://mymlanthereal.wordpress.com/2012/03/16/fattiglapparna-ska-bara-ha-och-ha/

Men problemet är tyvärr större än Marianne Ohrlander. Hon är ju inte ensam om sin världsbild, utan det verkar vara en rätt vanlig (miss)uppfattning bland politiker och makthavare att fattigdom inte existerar i dagens Sverige. Skrämmande.

Läs mitt tidigare inlägg om barnfattigdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar