måndag 16 september 2013

Mera prostitution

Ja det har ju blivit en del om prostitution på sistone... Och här kommer lite till. Fanny Åström har skrivit tänkvärt och läsvärt om prostitution och surrogatmödraskap. Jag tycker att alla ska läsa och begrunda. De viktigaste poängerna hon har enligt mig är: 
  1. Människors kroppar ska inte vara en handelsvara och 
  2. Även om det finns ett fåtal människor som säljer sex/hyr ut sin livmoder och mår skitbra så är det viktigare att värna om de som råkar illa ut på grund av prostitution/surrogatmödraskap (de allra flesta i de "brancherna" alltså).
Att tro att samhället kan tillåta prostitution men förbjuda trafficking, våldtäkt och misshandel som om detta vore helt separata fenomen är skrattretande naivt. Och sorgligt.

Alla vet att många prostituerade far illa. Alla vet att trafficking och prostitution hänger ihop. Alla vet att grunden till problemet är efterfrågan och den människosyn som gör att män ser det som oproblematiskt att köpa och utnyttja andras kroppar.

Läs även Vem portar torskarnaPolitism.

söndag 8 september 2013

Hej jag heter Omi och jag är... ehh en hon

Jag var nyligen på en mindre fest hos en vän då någonting ganska underligt hände.... En ny person kom till festen, en person som bara kände värden sen tidigare och inte resten av oss. Den här personen ville att vi alla skulle ta en runda och presentera oss själva med namn och... pronomen. När personen hade sagt detta följde någon sekunds tystnad och jag tror att fler än jag tyckte att det var en rätt konstig grej att be om, men sen gjorde vi det i alla fall.

Saken är den att jag kände mig typ... provocerad? Jag vill inte presentera mig med "mitt" pronomen (min könsidentitet). Lika lite som jag vill presentera mig med min sexuella läggning eller etniska bakgrund. Jag tyckte att det kändes väldigt olustigt. Jag antar att avsikten med en presentationsrunda med pronomen var att ingen senare skulle behöva känna sig obekväm på grund av att ha blivit felkönad, men jag tyckte ärligt talat mest att det kändes skitnödigt.

Jag pratade med två vänner om detta på vägen hem från festen och de kom med intressanta poänger. En av dem sa att den här personen kanske bara ville visa hänsyn och inte riskera att felköna någon. Jag tror dock att den här personen bad oss alla att presentera oss med pronomen för sin egen skull snarare än av hänsyn och omtanke om oss andra – hen ville bli refererad till som just hen, eller den. Och istället för att tala om detta för oss om vi nu skulle råka felköna så skulle vi alla presentera oss med pronomen.

Jag vet inte om tanken är att det ska vara frigörande att få definiera sig själv först osv, men jag tycker som sagt bara att det känns olustigt att behöva presentera mig med kön. Som om detta vore en viktig del av vem jag är, det första en ny bekantskap måste veta. Istället för att bara få vara människor, personer, så skulle vi alla kategorisera oss. Ja jag vet att vi via språket kategoriserar varandra hela tiden, och att det fram tills ganska nyligen, var omöjligt att prata om en person utan att samtidigt tala om vilket kön den tillhör. Jag förstår att det finns en poäng i att ifrågasätta detta och jag tycker att hen är ett jättebra ord.

Men trots detta konstanta kategoriserande med språket så upplever jag inte att det har lagts någon större vikt vid kön. Det har (oftast) varit (relativt) neutralt. Jag har via språket förstått att jag oftast uppfattas som kvinna. Jaha liksom. Jag skulle däremot aldrig komma på tanken att be andra att referera till mig som kvinna. Så om jag ska välja ett pronomen... alltså för mig är pronomen någonting som andra använder för att prata om mig, och det talar om hur de uppfattar mig. Jag kan inte välja eller bestämma hur de ska uppfatta mig. Jag väljer inte ett pronomen, jag är inte ett pronomen. Jag är en person.

Och som en av mina vänner sa på bussen hem, lär man känna någon så får man väl reda på den personens könsidentitet så småningom. Är det verkligen någonting man måste fråga en främling om första gången man träffas? Hur frigörande är det att vara så fixerad vid kön? Vad är skillnaden mot det vanliga språkbruket då kan man undra? Personen på festen bad ju fortfarande om fack för att kunna stoppa in oss i, för att det tydligen fortfarande är omöjligt att tänka på eller prata om en person utan att referera till dens kön.

Hur tänker ni kring detta? Be nya bekantskaper att presentera sig själva med pronomen, bra eller anus?

 
Bild från Wikipedia

lördag 7 september 2013

Darker than black

Darker than Black. Det tog tid att komma in i den här animen måste jag säga. Vissa serier är så lättittade, man vill bara se ett till avsnitt, ett till och ett till... Så var det inte för mig med Darker than black. Snarare har jag fått kämpa lite, ungefär som när man inte tycker att en bok är skitbra men ändå vill läsa klart den. Eller när man ser en film för den delen, det ska ju vara bra jävla dåligt för att man ska sluta kolla mitt i. Kanske är det här bara inte rätt genre för mig, jag vet inte (jag gillar inte Ghost in the Shell heller). Men nu har jag i alla fall sett hela första säsongen, 24 avsnitt, av Darker than black och tänkte dela med mig av vad jag tycker om den.

Jag har förgäves försökt formulera en egen sammanfattning av handlingen till det här blogginlägget men det är tamejfan omöjligt så nu citerar jag Wikipedia här för att ni ska få lite background.

Ten years ago, a mysterious spacial anomaly known as "Hell's Gate" appeared in Tokyo, altering the sky and wreaking havoc on the landscape... During this time, people possessing various special abilities emerged, each capable of different supernatural feats - these are known as Contractors...
Kept secret from the masses, these individuals are known to murder in cold blood, smothering unnecessary emotions with logic and rationale. 

Various nations and organizations around the world train and utilize Contractors as spies and assassins, resulting in violent battles for valuable objects and information... The story revolves around a Chinese contractor codenamed "Hei" as he undertakes various espionage and assassination missions in Tokyo under the direction of the Syndicate.

Det finns flera saker jag gillar med den här serien: de olika karaktärerna och deras krafter, deras olika historier om vad de gjorde innan de blev contractors, att se hur de samspelar, slåss mot varandra och går på uppdrag för sina respektive organisationers räkning... ibland kan det bli väldigt känslosamt och nästan sorgligt, vilket jag tycker är bra, men överlag känns det inte som att den "fastnar" riktigt. En sak jag framför allt stör mig på är att man får så lite förklarat för sig. Speciellt i början var det svårt att hänga med, men man kommer som sagt in i hur deras värld fungerar efter ett tag i alla fall.

Sammantaget kan jag inte säga att den här serien är något jag rekommenderar.

fredag 6 september 2013

Fan vad fittigt med feminism

Ja det här känner man ju igen...

"Jag blev ju den läskiga tjejen som ingen förstod sig på och som folk kom fram till fyra månader efter att vi hade lärt känna varandra på riktigt och sa 'Ja jag tyckte du var jätteläskig första gången när vi träffades' liksom, och jag aldrig kunde fatta varför. Jag är inte läskig. Varför tycker alla att jag är så himla läskig för?"

Fan vad fittigt heter en skitbra podcast som jag har börjat lyssna på. Jag tycker att alla ska lyssna på den. Citatet ovan kommer från Fan vad fittigt med feminism.

Fan vad Fittigt

söndag 1 september 2013

Det är torskarna som ska skämmas

En till grej om det här med prostitution: Det är alltid de prostituerade, kvinnorna, som får skämmas.

Läste reportaget Kriget mot punkarna i ETC imorse. 2012 tog en 16-årig flicka i Indonesien livet av sig efter att ha blivit trakasserad av Shariapolisen på en konsert. Hon hade tajta byxor och satt "för nära" en manlig vän så de kallade henne prostituerad. Och sedan skrev lokala tidningar att sexarbetare arresterats på konserten. Notera hur hela fokus är på flickan. HON ska skämmas för att andra tror att hon är prostituerad.

"Det är klart att jag skäms" säger Sonia i Som en Pasha. MEN DE SOM SKA SKÄMMAS ÄR FÖR FAN DE SOM KÖPER SEX. Som tycker att de har rätt till sex. Och att andra människor ska ställa upp och ge dom det. Dom betalar för sex när deras flickvänner inte har lust. Andra kvinnor ska ge dom det där kravlösa sexet där inget engagemang eller ens förspel krävs. Man bara betalar, tar sin vara och går. Och hur mår kvinnorna? Tänker ni någonsin på det era jävla svin?

"Det här var det sista jag ville" säger Sonia om sitt jobb. Och hon jobbar på Europas största, helt lagliga, bordell. Det är sannerligen en sjuk värld vi lever i.